Informativně ze semináře Den okopanin 2018

Na konci loňského roku (6. prosince 2018) proběhl již 5. ročník našeho tradičního semináře Den okopanin. Loňský ročník byl zaměřen nejen na brambory, ale i na minoritní okopaniny. Úvodní přednášku věnovanou uplatnění pomocných rostlinných přípravků při pěstování konzumních brambor přednesl doc. Ing. Jiří Diviš, CSc. Hostem semináře byl vědecko-výzkumný pracovník Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Jeho příspěvek byl zaměřen na uplatnění novinek v pěstitelské technologii brambor. Dr. Veronika Bártová seznámila účastníky se spoluprací ZF JU s předním zpracovatelem brambor pro výrobu škrobu společností Lyckeby Amylex na hodnocení kvality vyráběných koncentrátů bramborových bílkovin. Po prezentaci výrobků z topinamburu dodaných Ing. Jaromírem Kvačkem (který se z důvodu nemoci nemohl semináře zúčastnit), byl seminář zakončen příspěvkem doc. J. Bárta, který se týkal nutričních a zdravotních přínosů salátové řepy.

Pohled na účastníky semináře Den okopanin 2018

Doc. Jiří Diviš při své přednášce.

Pohled na účastníky.

Součástí tradiční degustace výrobků a pokrmů z okopanin byly také odrůdové vzorky bramborových hranolků.

Dr. Pavel Kasal v průběhu své přednášky.

Degustace výrobků a pokrmů z okopanin (1).

Degustace výrobků a pokrmů z okopanin (2).

Degustace výrobků a pokrmů z okopanin (3).