Ze semináře Den okopanin 2019

Ve čtvrtek 5. prosince 2019 se na Zemědělské fakultě JU uskutečnil již 6. ročník odborného semináře Den okopanin. V letošním roce byl seminář zaměřen na hlíznaté okopaniny a zazněly na něm přednášky 5 odborníků. Úvodní přednáška doc. Jiřího Diviše (ZF JU) byla věnována historii a významu brambor a posluchači se mimo jiné dozvěděli např. informaci, že se pěstitelské plochy brambor na posledních 60 let snížily přibližně 20 krát!

Následující přednáška doc. Veroniky Bártové (ZF JU) přinesla zajímavé informace o antimikrobiálních aktivitách proteinů a peptidů bramborových hlíz. Po přestávce, během které měli účastníci možnost ochutnat odrůdové vzorky smažených bramborových hranolků, bramborový salát a tatarák z brambor, zazněly příspěvky externích přednášejících.

Dr. Andrea Svobodová z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod hovořila o odrůdové skladbě topinamburu a jakonu a její kolega Dr. Pavel Kasal zaměřil svůj příspěvek na novinky v pěstitelské technologii konzumních brambor. Na závěr vystoupil Ing. Vít Henžel ze škrobárny Lyckeby Amylex, a. s. a seznámil účastníky semináře s novými investicemi v podniku. Druhou část svého příspěvku zaměřil na informace o výrobě a možnostech využití nového organominerálního hnojiva Lyckeby koncentrát.