V rámci řešení doktorské disertační práce Ing. Markéty Jarošové byly založeny v dubnu letošního roku polní maloparcelkové pokusy s šesti odrůdami olejného lnu na stanovišti České Budějovice. Téma doktorské práce je zaměřeno na charakterizaci bílkovin, rozpustných slizů a fenolových látek, které vedle kvalitního oleje představují nejvýznamnější chemické komponenty lněného semene.
Kromě oleje mohou být ze semene využívány pro lidskou výživu a potravinářské aplikace i velmi kvalitní bílkoviny a sliz, který má podobné vlastnosti jako ostatní rostlinné gumy. Fenolové látky disponují významnou antioxidační aktivitou. Lněný olej již delší dobu nepředstavuje jen „vysychavý“ typ rostlinného oleje s vysokým zastoupením linolenové kyseliny (přes 50 %), ale díky novým odrůdám existuje také v podobě s nízkým (do 5 %) či kompromisním (kolem 30 %) zastoupením této mastné kyseliny. Ve zmíněném pokusu jsou zastoupeny odrůdy reprezentující všechny tři rozdílné typy kvality olejů a obě barvy semene (hnědá a zlatá). Hodnocení odrůdové a ročníkové variability v obsahu zmíněných látek poskytne zcela jistě další informace pro rozvoj pěstování a využití olejného lnu.