Aktualita: Z výuky předmětu Pěstování minoritních a speciálních plodin

Pondělní cvičení předmětu Pěstování minoritních a speciálních plodin (16. 10. 2017) bylo k radosti studentů zpestřeno degustací vařených luštěnin a pokrmů z nich připravených. Studenti měli možnost ochutnat vařená semena hrachu, sóji, čočky, fazole, cizrny a dalších druhů.

Prohlídka připravených vzorků luštenin a z nich připravených ochucených pokrmů.

Prohlídka připravených vzorků luštenin a z nich připravených ochucených pokrmů.

Aby to nebylo „jen tak“, tak každý student v pozici hodnotitele degustátora musel seřadit všechny vzorky podle svých chuťových preferencí. Vzorek s nejnižším součtem umístění vyhrál. Stejně jako vloni vyhrála čočka. Kromě neochucených vařených semen si studenti mohli ochutnat hrachovou polévku připravenou ze dvou konvariet hrachů – hrachem setým polním a hrachem dřeňovým, mohli ochutna sójové maso na kari se smetanou a zadělávané fazole v rajské omáčce. Nechyběla i ochutnávka komerčních výrobků z luštěnin, např. hrachová a cizrnová pomazánka nebo sekaná a párky ze sóji.

Usilovné hodnocení jednotlivých vzorků.

Výsledky z hodnocení preferencí chutí jednotlivých vzorků studenty.

Komerční výrobky – pomazánky, sójové párky a sekaná, sójový suk a další.

Bez pomoci našeho technika pana Ing. Josefa Švajnera by se degustace mohla stěží uskutečnit.