V pátek dne 10. 11. 2017 byla Katedrou potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů uskutečněna výuková exkurze pro studenty ZF v rámci výuky předmětů Zpracování rostlinných produktů a Základní zpracovatelské procesy do největšího tuzemského cukrovaru provozovaného v Dobrovici společností Tereos TTD.
Studenti měl možnost shlédnout cukrovar během zpracovatelské kampaně. Konkrétně viděli přejímku a hodnocení kvality bulev cukrové řepy a následně jednotlivé kroky jejího zpracování až na bílý cukr. Jednotlivé meziprodukty výroby (lehká a těžká šťáva, cukrovina, afináda, cukr, melasa) mohli studenti v rámci uspořádané degustace ochutnat.
Průvodkyně seznámila účastníky exkurze nejen s provozem cukrovaru, ale také s navazujícím lihovarem a se zhodnocováním vedlejších produktů a odpadů v rámci provozu cukrovaru. Poslední části programu byla prohlídka muzea zaměřeného na historii šlechtění, pěstování a zpracování cukrové řepy v Čechách.
Za pedagogický doprovod: Dr. Jaromír Kadlec a doc. Jan Bárta